Weerbericht
5 juli 2023, 12:49
Storm Poly heeft flink huisgehouden in de noordelijke helft van Nederland. Het KNMI had code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Maar nu het zwaarste achter de rug lijkt, is het nu tijd om de schade op te maken.
In Haarlem is een 51-jarige vrouw om het leven gekomen toen een boom op de auto waarin ze zat was gevallen.
In Amsterdam zijn meerdere gewonden gevallen door omvallende bomen. Een persoon moest worden gereanimeerd toen mogelijk een tramkabel op het slachtoffer viel.
In onder meer Purmerend is de stroom uitgevallen.
Veel schademeldingen zijn er in Noord-Holland, van kapotte strandhuisjes tot bomen die tegen huizen of op bomen zijn gevallen.
Omgevallen bomen zorgen ook voor veel problemen op de wegen. Verschillende snelwegen zijn afgesloten.
(Internationale) treinen in de noordelijke helft van het land rijden niet, en ook rijden veel bussen niet.
Schiphol heeft zo'n 400 vluchten geschrapt. De verstoringen duren nog tot zeker 16.00 uur.
Door de storm is in de ochtend en vroege middag geen post bezorgd. Ook zijn veel rijexamens van CBR geannuleerd.
De weerswaarschuwing 'code rood' is om 12.24 uur door KNMI ingetrokken.
De code rood voor het noordwesten werd afgegeven vanwege de kans op aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties die ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen, aldus KNMI. De eerste stormschademeldingen komen inmiddels binnen. Vooral in Noord-Holland wordt veel schade gemeld van omgevallen bomen, inmiddels zorgt de storm voor veel overlast in Friesland.
Bekijk hier de gevolgen van de storm in beeld:
Delen van de Noord-Hollandse stad Purmerend raakten woensdagochtend zonder stroom. Inmiddels zijn deze problemen voor zover bekend verholpen. Vanuit de hele provincie Noord-Holland zien we schademeldingen. Zo is in Haarlem een hele huizenrij getroffen door meerdere bomen die tegelijkertijd omvielen, en zijn strandhuisjes aan de Noord-Hollandse kust vernield door de storm.
De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, waar onder meer de gemeenten Zaandam en Purmerend onder vallen, zegt nog "totaal geen beeld" van de totale omvang van de schade te hebben door storm Poly. Wel krijgt de veiligheidsregio meldingen over "losgekomen geveldelen" van huizen als gevolg van de storm, en veel meldingen over omgevallen bomen die wegen versperren.
Rijkswaterstaat adviseert mensen in provincies waar code rood geldt om vooral niet de weg op te gaan. "Zeker niet met een (lege) aanhanger of caravan." Verschillende snelwegen zijn deels afgesloten, onder meer een deel van de A6, A7, A9 en A10 door omgevallen bomen.
Ook in de andere provincies wordt opgeroepen extra alert als je de weg op gaat en rekening te houden met andere rijomstandigheden. "Er kunnen als gevolg van stormachtig weer meer takken op de weg terechtkomen. Verkeer kan plotseling remmen."
De NS heeft besloten om het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland vanaf 8.30 uur volledig stil te leggen. Vanaf 9.30 uur wordt ook al het treinverkeer in de noordelijke helft van het land boven Amersfoort stilgelegd. De reisplanner wordt bijgewerkt, aldus de vervoerder. Ook het treinverkeer van Arriva in Groningen en Friesland is stilgelegd.
Ook het internationale treinverkeer heeft last van de storm. Treinen van en naar Duitsland rijden woensdag niet. Ook de Eurostar tussen Amsterdam en Londen gaat niet. De internationale treinen naar Brussel en Parijs rijden wel, maar vertrekken woensdag vanuit Rotterdam in plaats van Amsterdam. NS International benadrukt dat reizigers rekening moeten houden met uitval en vertragingen. Reizigers die een ticket voor deze internationale treinen hadden geboekt, kunnen hun reis kosteloos annuleren of omboeken, zegt de NS.
Ook het busverkeer van Arriva, Connexxion, Keolis en EBS is in sommige provincies en regio's stilgelegd. Connexxion meldt dat de bussen door de storm de komende uren in de provincie Noord-Holland niet meer rijden. In de provincie Zuid-Holland en in Lelystad (Flevoland) is het busverkeer door Arriva stilgelegd. Daarnaast rijden de treinen van Arriva in Friesland en Groningen ook niet meer door de storm. Ook in Almere rijden er geen bussen en treinen van Keolis. Volgens Keolis liggen er te veel bomen en takken op de busbanen waardoor het rijden daar te gevaarlijk is. EBS meldt dat het busverkeer in de regio tussen Amsterdam en Hoorn (Noord-Holland) is stilgelegd om onveilige situaties te voorkomen.
De trams in Amsterdam gaan woensdag niet meer rijden. Het GVB heeft dat besloten, omdat het te gevaarlijk is en te veel bovenleidingen kapot zijn gegaan door de extreme weersomstandigheden. Ook de metro's, met uitzondering van de Noord/Zuidlijn, rijden uit veiligheidsoverwegingen niet. Of die woensdag weer gaan rijden, is nog niet duidelijk. "Er wordt nu geïnventariseerd wat de schade is, wat er gerepareerd kan worden, en of we weer kunnen opstarten." De ponten varen nog wel.
Schiphol laat weten dat er ongeveer vierhonderd vluchten zijn geschrapt als gevolg van het noodweer in Nederland. Het gaat om zo’n tweehonderd vertrekkende en tweehonderd aankomende vluchten, meldt een woordvoerster. Ook houdt de luchthaven er rekening mee dat het vliegverkeer ernstig verstoord blijft tot 16.00 uur, eerder was dat 15.00 uur.
Postbezorgers in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland gaan niet de straat op vanwege code rood door zeer harde windstoten. Dat laat PostNL weten. In Noord-Holland geldt de maatregel tot 13.00 uur, in Flevoland tot 14.00 uur en in Friesland tot 15.00 uur. De bezorgtijden worden verruimd tot 21.00 uur, aldus een verklaring van PostNL.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft besloten alle rijexamens in gebieden waar code rood geldt woensdag te schrappen tot in elk geval 12.30 uur. Kandidaten moeten hun afspraak verplaatsen.
Het CBR kan niet zeggen om hoeveel examens het gaat, "maar in elk geval honderden". In heel Nederland staan woensdag 2800 rijexamens gepland. Het CBR verwacht dat ook in gebieden met code oranje "zeker de examens met een aanhanger en de examens met een motor of bromfiets" worden afgelast.
De storm heeft vooralsnog geen gevolgen voor de zorg in Friese ziekenhuizen. Afspraken gaan in principe gewoon door, melden instellingen woensdag. Friesland is een van de gebieden waar code rood gold. Medisch Centrum Leeuwarden laat weten: "Ondanks code rood vandaag gaat de zorg in ons ziekenhuis door. Ook de afspraken op de poliklinieken gaan door." Mensen die twijfelen of ze naar het ziekenhuis willen komen, kunnen contact opnemen voor een nieuwe afspraak.
De code rood is om 12.24 uur ingetrokken. Voor de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland geldt nog code oranje, voor verschillende tijden. Voor Drenthe en Flevoland is code geel van kracht. De andere provincies zijn inmiddels terug naar code groen.
Bij code geel roept het KNMI op alert te zijn, oranje staat voor wees voorbereid en rood betekent: onderneem actie. Bij code rood is er onder meer grote kans op gevaarlijke situaties door het afbreken van boomtakken, het omwaaien van bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels, aldus het KNMI op de eigen site. De stroom kan uitvallen door schade aan elektriciteitsleidingen en er is grote kans op voor lange tijd onbegaanbare of afgesloten (snel)wegen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.