Terug

Volg Hart van Nederland

Aanhoudende droogte gaan we voelen in de portemonnee: aardappelen en groenten duurder

Weerbericht

14 juni 2023, 21:09

Het gaat niet de goede kant op met de droogte in Nederland. En dat gaan we ook voelen in de portemonnee, weet Roel Jongeneel, econoom aan de Wageningen University & Research. "De droogte moet niet lang gaan duren. Als consumenten gaan we dat merken", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Dat zit volgens de econoom als volgt. Nederland is een belangrijke speler in de productie van bijvoorbeeld aardappelen, vis en groenten. Door de droogte kunnen gewassen minder goed groeien, waardoor de producten schaarser worden. Dat moet worden doorberekend worden in de prijs.

"Komende tijd is de knolzetting van aardappelen. Dan gaan we meer zien. Als er weinig knollen komen, dan weten we ook vrij zeker dat die opbrengsten een stuk terug zullen lopen", zegt Jongeneel.

Vochtvoorraad

De econoom zegt echter wel dat het te vroeg is in het seizoen om conclusies te trekken. "In Nederland hebben we afgelopen winter heel wat regenval gehad, dus we hebben een behoorlijke vochtvoorraad. Op het moment is het met de meeste landbouwproducten nog niet zo'n issue, maar dat kan door aanhoudende droogte wel veranderen."

Volgens Jongeneel is het nog niet nodig om maatregelen te treffen. "We staan op oranje, nog niet op rood. Maar klimaatverandering gaat meer effect krijgen. Het gaat niet de goede kant op."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.