Terug

Volg Hart van Nederland

Historisch stoomgemaal in Friesland in werking om vele regen weg te pompen

Weerbericht

14 jan 2023, 13:43

Wetterskip Fryslân zet zaterdag het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in werking om water af te voeren uit de meren, kanalen en vaarten in de provincie. Er is extra pompcapaciteit nodig om het vele regenwater weg te pompen en wateroverlast te voorkomen, aldus het schap. Het Woudagemaal blijft naar verwachting zondag, maandag en dinsdag in werking en is vanaf zondag te bezichtigen voor publiek.

Het Woudagemaal uit 1920 is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd. Het gemaal is UNESCO-werelderfgoed, omdat het ook het laatste nog functionerende stoomgemaal ter wereld is. Wetterskip Fryslân laat het gemaal elk jaar een paar keer draaien en gebruikt het daarnaast als de gewone poldergemalen en spuisluizen de hoeveelheid regenwater niet kunnen verwerken. Samen met het Hooglandgemaal voert het Woudagemaal ongeveer 14 miljoen kubieke meter water per etmaal af.

Waarschuwing voor wateroverlast

Waterschap Rivierenland voorziet dat de Linge ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal in de loop van zaterdag buiten de oevers gaat treden. De Linge vangt water op uit het Merwedekanaal. In Geldermalsen, Leerdam en Vijfheerenlanden zijn inwoners gewaarschuwd dat ze wellicht met wateroverlast te maken krijgen. Er zijn ook waarschuwingsborden geplaatst in de gemeenten.

Molenaars hebben volgens het schap aangeboden te helpen met wegmalen van het overtollige water. Het schap waarschuwt dat ze dat alleen in overleg met het waterschap moeten doen, want anders ontstaat elders weer wateroverlast.

Extra gemalen en pompen

Veel waterschappen laten extra gemalen draaien en hebben extra pompen geplaatst vanwege de hoeveelheid regen die al is gevallen en de regen die nog wordt verwacht. Waterschap Vechtstromen heeft zandzakken geplaatst bij stuw Hancate bij Hellendoorn in Overijssel om een overstroming van de Regge te voorkomen.

De kleine Zeesluis van Rijkswaterstaat bij Delfzijl is ingezet om meer water uit Drenthe en Groningen af te voeren naar de Waddenzee.

ANP

Beeld: Jaring Rispens

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.