Weerbericht
3 jan 2024, 12:14
Hoorn hield dinsdagavond zijn adem in, maar inmiddels kunnen de inwoners weer rustig ademhalen. Het hoge waterpeil in het Markermeer en de zware windstoten van storm Henk waren genoeg om de bewoners van Visserseiland te doen vrezen voor natte voeten. Gewapend met zandzakken en pompen gingen ze het water te lijf. "Het ging enorm tekeer", laat een bewoner weten.
Maar het gevaar is nog niet helemaal geweken. Volgens het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat wordt er aankomend weekend weer hoog water verwacht in het Markermeer. "De zandzakken blijven daarom nog even staan", laat Wim Veldman van de gemeente Hoorn aan Hart van Nederland weten. Sterker nog, er komen nog heel wat zandzakken bij. "Voor het eind van de middag komen er acht vrachtwagens vol met zand om nog meer bescherming te bieden voor de woningen die aan het meer staan. We gaan van het ergste uit."
De ondergrondse vuilcontainers aan de straat zijn al vol met water gelopen. De gemeente plaatst tijdelijk containers op straat. Veel waterschappen voeren nog steeds extra dijkinspecties uit.
De waterstand in de Rijn gaat vanaf woensdag weer stijgen. Het water in de Maas is al aan het stijgen en bereikt naar verwachting donderdag de piek bij Maastricht. De Maas bereikt dan een waterstand die gemiddeld eens in de drie jaar voorkomt, aldus het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat. Waterschap Limburg verwacht wel wateroverlast, maar voorziet geen ernstige problemen.
De Rijn bereikt zondag of maandag de hoogste stand, die ongeveer vergelijkbaar is met het hoge water van vorige week. Zo'n hoge waterstand komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor.
Het gebeurt maar zelden dat het vier keer kort achter elkaar hoogwater is in de grote rivieren. Bijkomend probleem is, aldus Rijkswaterstaat, dat de bodem helemaal verzadigd is met water, waardoor neerslag niet wegzakt maar ook allemaal door de rivieren moet worden afgevoerd.
De waterstand in het IJsselmeer en het Markermeer blijft mede door de grote aanvoer van de rivieren zeer hoog. De harde wind stuwt het water nog eens op richting de oevers aan de oostkant van de meren.
Mogelijk sluit Rijkswaterstaat de opblaasbare stormvloedkering Ramspol bij Overijssel weer. Maar ook de westkant van de meren houdt last van hoogwater.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.