Weerbericht
19 juli 2022, 07:46
Vandaag wordt warm in Nederland, héél warm. In het hele land wordt het minimaal 32 graden en in het zuiden kan het kwik lokaal oplopen tot boven de 40 graden. Lees in dit liveblog het laatste nieuws rond de zeer hoge temperaturen en hoe Nederlanders vandaag het hoofd koel gaan houden.
Door de zeer hoge temperaturen zijn er al verschillende maatregelen genomen:
- In Maastricht is de warmste 19 juli ooit gemeten. Rond 13:50 uur was het daar 37,3 graden.
- KNMI geeft code oranje af voor het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur. De waarschuwing geldt tot 21.00 uur vanavond.
- Meerdere evenementen zijn vandaag al geannuleerd, geschrapt of uitgesteld. Zo wordt op de eerste wandeldag van de Nijmeegse 4Daagse niet gelopen.
- Verschillende bedrijven en organisaties nemen maatregelen vanwege de verwachte hitte. Zo heeft PostNL de bezorgtijden voor postbezorgers verruimd en geeft maaltijdbezorger Thuisbezorgd werknemers de mogelijkheid om meer pauzes te nemen.
De smog heeft dinsdag zijn piek bereikt. Bij bijna alle meetpunten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het land zijn dinsdag aan het einde van de middag hoge concentraties ozon gemeten, waardoor de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht genoemd werd.
De luchtkwaliteit is slecht als de waarde tussen de 180 en 240 microgram ozon per kubieke meter blijft. Dan geeft het RIVM een waarschuwing. Als deze waarde boven de 240 microgram stijgt, spreekt het instituut van zeer slechte luchtkwaliteit. Dan krijgt iedereen volgens het instituut last van de luchtverontreiniging. Zo ver is het niet gekomen. Wel werd dinsdagavond bij zeker de helft van de meetpunten een slechte luchtkwaliteit gemeten.
Op meerdere plekken in Nederland bedraagt de asfalttemperatuur dinsdagmiddag meer dan 50 graden, blijkt uit de monitor die Rijkswaterstaat bijhoudt. Volgens Weeronline zijn deze waarden - net als de hoge buitentemperaturen - "best bijzonder".
Met name in het zuiden van Limburg bereikte het asfalt dinsdagmiddag op sommige plaatsen temperaturen van ruim 50 graden, met uitschieters tot 52 graden of meer. Op veel andere wegen in het land varieert de temperatuur van 45 tot 48 graden. Volgens meteoroloog Matthijs van der Linden is het asfalt door de hoge temperatuur "wel zachter" en kan het "door belasting vervormen". "Dan krijg je spoorvorming", aldus de meteoroloog.
Hoe groot het effect van de hitte op het asfalt is, kan Van der Linden niet zeggen. "Wat ik zelf merk als ik bij dit weer door Amsterdam fiets, is dat bij de sensoren voor het stoplicht het gegoten asfalt echt zacht wordt en aan je band kan blijven plakken."
Maandag werd gemeld dat er deze dagen op meerdere plekken in het land zou worden gestrooid om de wegen te koelen. Rijkswaterstaat heeft dinsdag nog niet gestrooid, maar provincies kunnen dat zelf wel hebben gedaan.
Ondanks een oproep van de gemeente Den Haag om niet met de auto naar het strand te komen, zijn er dinsdagmiddag toch geen parkeerplekken meer beschikbaar in Scheveningen.
Met de fiets, (deel)scooter of het openbaar vervoer is het strand volgens de gemeente nog wel goed te bereiken. Ook is er nog de optie te reserveren bij Park + Beach, waarbij mensen in een parkeergarage hun auto kunnen parkeren om vervolgens met de tram of een fiets van vervoerder HTM verder te reizen naar het strand van Scheveningen.
De gemeente had maandag gewaarschuwd dat de wegen richting de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin dinsdag zouden kunnen vollopen en dat op dit soort dagen ook parkeergarages snel volstaan.
Je hond uitlaten met deze hoge temperaturen is sowieso al niet zo verstandig. Doe je het toch, let dan goed op of de ondergrond niet te heet is. In Amsterdam waarschuwt een dierenvriend voor hete stalen platen die door de zon dusdanig zijn opgewarmd, dat het hondenpootjes kan verbranden.
In het Wantijpark in Dordrecht had een schildpad het zo warm, dat hij de grote vijver inruilde voor de motorkap van een politieauto. De wijkagenten hebben het diertje overgedragen aan de dierenambulance.
Het Rode Kruis gaat vanwege de hoge temperaturen ijsjes en drinken uitdelen aan asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Ook delen medewerkers van de hulporganisatie doeken uit waarmee wachtende asielzoekers zich kunnen beschermen tegen de zon, meldt de hulporganisatie.
De kans dat weerrecords in de toekomst vaker voorkomen, zal volgens het KNMI toenemen zolang de aarde op blijft warmen. Daarnaast is het volgens het instituut mogelijk dat de oude records ook makkelijker verpletterd zullen worden, in plaats van met een kleine marge.
Als de temperatuur met een constante snelheid toeneemt, is ook de kans dat records worden verpletterd constant. Maar als de aarde sneller opwarmt - dus als de gemiddelde temperatuurstijging ieder jaar hoger is dan het jaar ervoor - dan neemt volgens het KNMI ook de kans op recordverplettering jaarlijks toe. Om dit tegen te gaan is er volgens het instituut maar een manier: beperk mondiale klimaatopwarming.
Meerdere dierenparken nemen maatregelen tegen de hitte. Zo krijgen dieren in Ouwehands Dierenpark, Artis en Dierenpark Amersfoort ijsjes met fruit en groenten. Ook blijven de dieren veel in de schaduw. Door de warmte hebben ze ook minder eetlust. Om die reden wordt voeding op een andere manier aangeboden, zoals dus met ijsjes.
Als allerlaatste van het land is nu ook Vlieland de 30 graden gepasseerd. Overal tropische waarden dus, op een enkele plek al meer dan 37 graden. Het komt zelden voor dat de temperatuur op de Waddeneilanden boven de 30 graden stijgt.
Om 13:30 uur steeg de temperatuur in Westdorpe naar 37,1 graden. Dit is volgens Weer.nl de hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land op 19 juli, samen met 2006. Toen werd het op 19 juli ook 37,1 graden in Westdorpe. Het kwik kan dadelijk nog wat verder stijgen tot tegen de 39 of 40 graden. Daarmee verbreken we niet alleen de temperatuurrecords voor 19 juli, zelfs het all-time record uit 2019 wordt benaderd.
Na een plaknacht met minima tussen de 20 en 25 graden al morgen de ergste hitte snel worden verdreven. Overdag steekt een stevige verkoelende zuidwestenwind op. In de loop van de dag trekken ook regen- en onweersbuien over het land. In het oosten kan het nog 30 tot 32 graden worden. In de rest van het land krijgen we temperaturen tussen de 23 en 28 graden.
Op veel plaatsen in Nederland, vooral in het zuiden, westen en oosten van het land, ligt de temperatuur inmiddels boven de 35 graden. Het warmst is het om 13:30 uur in Maastricht. Daar tikt de thermometer de 36,6 graden aan. Alleen op de Waddeneilanden is het nog niet boven de 30 graden.
In Scheveningen staan de wegen naar het strand muurvast. Alle parkeergarages zijn daar vol en ook andere parkeerplekken in de omgeving zijn bezet. De gemeente Den Haag had opgeroepen niet meer met de auto te komen, maar daar heeft niet iedereen gehoor aan gegeven.
Rotterdam The Hague Airport geeft wachtende passagiers waaiers en flesjes water tegen de hitte. Ook heeft de luchthaven op het voorplein tenten staan om wachtende reizigers bescherming te bieden tegen de zon. "Het is warm, maar zo hopen we het toch een beetje koel te houden", aldus een zegsman van Rotterdam The Hague Airport.
Volgens de woordvoerder staat er ook een foodtruck op het voorplein waar mensen water en frisdrank kunnen kopen. De luchthaven roept reizigers op om ook zelf water mee te nemen en niet te vroeg te komen. Het vliegveld raadt reizigers aan twee uur van tevoren te komen, zodat mensen niet onnodig lang hoeven te wachten. "Te vroeg komen heeft geen zin, want de incheckbalies gaan niet eerder open."
Het gaat ongekend snel met de temperaturen. Nog voor het middaguur werd er bij de weerstations in Maastricht en Woensdrecht (Noord-Brabant) de 35,1 en de 35 graden aangetikt. Er zijn nu nog maar 4 stations over die de tropische grens van 30 graden nog niet hebben bereikt: Vlieland, Terschelling, Berkhout (Noord-Holland) en Vlissingen (Zeeland). Ook die stations zullen volgens Weer.nl vroeg of laat de 30 graden aantikken.
35 graden voor 12.00 uur - KNMI
De banen van Eindhoven Airport worden nat gemaakt om te hoge temperaturen van het asfalt te voorkomen. Bij de hoge temperaturen die dinsdag verwacht worden kan het asfalt anders zacht worden, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Schiphol neemt om die reden dinsdag eenzelfde maatregel.
Net als maandag delen medewerkers van het vliegveld waaiers uit aan de reizigers in de lange wachtrij. "De reacties daarop zijn positief", aldus de woordvoerder. "Alle beetjes helpen tegen de hitte. Mensen waarderen het."
Anders dan op Schiphol kunnen de deuren van de terminal in Eindhoven niet dicht blijven om de koelte van de airco binnen te houden. In Eindhoven staan de lange rijen buiten én binnen. Wel heeft het vliegveld gezorgd voor een lange overkapping buiten, zodat mensen niet uren in de brandende zon hoeven te staan.
Op veel plaatsen in Nederland is de temperatuur het afgelopen uur al meer dan 2 graden gestegen. Dat meldt Weeronline. Zo gaf het kwik in Woensdrecht en in Beek rond 11.00 uur al 32,9 graden aan. Rond 10.00 uur was de tropische grens van 30 graden al op meerdere plekken in het land bereikt. Volgens Weer.nl is het ook al op de Waddeneilanden zomer warm. Op alle eilanden is het minimaal 25,5 graden
In badplaatsen als Hoek van Holland en Wijk aan Zee is het ook al flink heet met respectievelijk 32,4 en 32,2 graden. Op het hoofdstation in De Bilt is het ter vergelijking 'nog maar' 29,6 graden.
Veel mensen zoeken dinsdagochtend al redelijk vroeg de stranden in Nederland op. "Er is nu nog genoeg ruimte, maar het begint op veel stranden al lekker druk te worden", aldus een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland tegen het ANP.
Het drukst wordt het waarschijnlijk tussen 14.00 uur en 18.00 uur, zo verwacht de woordvoerder. "Op dit soort dagen zijn dat meestal de drukste momenten. Er zullen ook wel veel mensen zijn die vanochtend nog werken en daarna een snippermiddagje nemen."
Hoewel het gisteren pas tot de eerste officiële tropische dag van het jaar kwam, kunnen we nu spreken van de tweede officiële tropische dag van het jaar. Zojuist steeg het kwik namelijk al naar 30,0 graden, en daarmee is de tropische grens bereikt.
Het grote verschil met gisteren: gisteren werd de tropische waarde in De Bilt om 14.20 uur geslecht. Nu gebeurt dat dus al drie uur eerder. Uiteindelijk kunnen we vandaag in De Bilt rond 37 of misschien zelfs 38 graden uitkomen.
De brandweer van de West-Friese plaatsen Opmeer, Andijk, Nibbixwoud en Westwoud gaat de inwoners van die gebieden vanavond verkoeling bieden. Met de brandslang gaan ze inwoners natspuiten voor de nodige verfrissing.
Met temperaturen die richting de 40 graden kunnen oplopen worden er maatregelen genomen om mensen die buiten werken zoveel mogelijk te ontzien. Zo past PostNL de bezorgtijden aan van de postbezorgers. Maar als jij je nog steeds zorgen maakt over de gezondheid van je bezorger tijdens tropische dagen zijn er een paar dingen die jij zelf kunt doen om het voor hen iets aangenamer te maken. Tips lees je hier.
Op meerdere plekken in Nederland wordt deze dagen zout gestrooid. Niet tegen ijzel, maar juist vanwege de tropische hitte. Zout kan namelijk helpen voorkomen dat het asfalt beschadigd raakt door hitte.
Op een aantal plaatsen in Nederland tikt de thermometer inmiddels al de 30 graden aan. In Woensdrecht, Hoek van Holland en Arnhem is om 09:50 uur een temperatuur van boven de 30 graden gemeten.
Het RIVM heeft voor dinsdag een smogalarm voor heel Nederland afgegeven vanwege de zeer slechte luchtkwaliteit die dan verwacht wordt. Het instituut houdt er rekening mee dat iedereen last kan krijgen van de luchtverontreiniging. Mensen met luchtwegklachten krijgen het advies om binnen te blijven en zware inspanning te vermijden. Het advies geldt vooral voor de namiddag en de avond.
Diverse kinderopvangorganisaties hebben vanwege de hitte besloten dinsdag eerder dicht te gaan vanwege de hitte. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) zegt daar "veel signalen" over te hebben gekregen. Een kinderdagverblijf moet er altijd voor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van kinderen is gegarandeerd. Volgens de organisatie voor ouders is de norm dat het in groepsruimten niet warmer mag zijn dan 27 graden en in slaapkamers maximaal 25 graden.
Met deze hitte is het van belang om je huisdier goed in de gaten te houden. Maar wat zijn de signalen van oververhitting bij een dier? Als je dier sloom wordt, of hijgt heeft hij of zij het te heet. Hou vooral ook de slijmvliezen, bij de bek en de ogen, in de smiezen. Als die rood worden is er sprake van oververhitting.
Laat het dier bijvoorbeeld niet over asfalt lopen, zorg voor schaduw en voldoende water. Meer tips lees je hier.
De test- en vaccinatielocaties van de GGD sluiten vanwege de hitte om 13:00 uur. "Dit doen we voor het welzijn van onze medewerkers en bezoekers. Het wordt door hitte te warm op onze locaties", meldt de GGD op de website.
Maaltijdbezorger Thuisbezorgd, van moederbedrijf Just Eat Takeaway, en PostNL nemen vanwege de hitte maatregelen om hun bezorgers te beschermen. Medewerkers van PostNL kunnen ervoor kiezen om tot 21:00 uur, als het minder heet is, pakketjes en post te bezorgen. Normaal gesproken kan dit tot 18:00 uur.
Medewerkers van Thuisbezorgd kunnen meer pauzes pakken als ze dat willen. Op de verzamelplekken van Thuisbezorgd staan voldoende waterflesjes, zonnebrand en andere verkoelende zaken zoals ijsjes en watermeloen.
De NS gaat vandaag airco's lager zetten in de treinen die rijden op de hogesnelheidslijn. Die zijn namelijk gevoeliger voor de hitte. Volgens de NS merken reizigers niets van de aanpassing en blijft het koel genoeg in de coupés van de hsl-treinen. Daarnaast is de koelingsapparatuur van bepaalde onderdelen in hsl-treinen extra gereinigd. Treinen op andere trajecten worden niet geraakt voor deze voorzorgsmaatregel.
Tegen alles adviezen in hebben tientallen mensen besloten om tóch de geschrapte eerste wandeldag van de Vierdaagse te gaan lopen. De eerste mensen begonnen rond middernacht aan hun wandeldag op de Nijmeegse Wedren.
Zondag liet de organisatie weten dat de eerste dag van de 104e Vierdaagse niet doorgaat vanwege de verwachte hitte vandaag.
Het KNMI geeft voor dinsdag in het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur code oranje af vanwege de hoge temperaturen. In het midden en zuiden worden maximumtemperaturen van 38-39 graden verwacht. In het noorden zijn temperaturen van 32 tot 36 graden mogelijk.
Met code oranje zegt het KNMI: wees voorbereid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat voornamelijk in de namiddag en vroege avond de luchtkwaliteit zeer slecht zal zijn vanwege smog.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.