Terug

Volg Hart van Nederland

Overstroomde toiletten en ondergelopen weilanden: overlast door hoog water

Weerbericht

25 dec 2023, 21:12

De regenachtige eerste kerstdag zorgt door heel Nederland voor veel overlast. De problemen doen zich met name voor in Overijssel en Gelderland, maar ook in Drenthe en Brabant hebben mensen last van ondergelopen wegen, fietspaden en kelders. Zo ging het onder andere mis in het Brabantse Kaatsheuvel.

Bij een grand café stroomde er water naar binnen in plaats van gasten. "We zagen het water in het toilet al borrelen, toen dachten wij ook al van: 'oei, dat is niet best'. Al snel stond het hier blank", vertelt de eigenaar van Het Wapen van Kaatsheuvel aan Hart van Nederland.

Water uit het toilet

Het water kon daar zo hoog komen omdat er een gemaal stilviel. Het rioolwater kwam vervolgens via de wc's. "We dachten dat we dat met een paar doekjes wel droog konden houden", zegt ze verder. De brandweer heeft het water weggepompt en het restaurant is weer open. De gasten die voor de brunch kwamen konden terecht bij een andere locaties van dezelfde eigenaar.

Ook op andere plekken in Brabant kwam het water de toiletten uit. Op recreatiepark Kanthoeve in Bakel zijn de wc's van ongeveer honderd vakantiehuisjes overgelopen omdat de riolering het regenwater niet meer kan afvoeren.

Uitdaging om water buiten te houden

Het water in de Nederlandse beken en rivieren blijft stijgen als gevolg van de vele regen. Op veel plekken zorgt dat al voor wateroverlast. De komende dagen wordt het dus oppassen met het water. Waar mogelijk wordt het water weggepompt maar dat is niet altijd een oplossing.

De gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht roept mensen op om hun geparkeerde auto weg te halen als die op Parkeerplaats P3 Zomerdijk staat bij Vianen. Die plek ligt tussen de Lek en de zomerdijk en dreigt onder te lopen. Ook worden mensen met dieren die buiten de dijk staan gewaarschuwd om die zo snel mogelijk elders onder te brengen. De waarschuwing geldt ook voor een parkeerplaats langs de Lek bij Duurstede.

Het Overijsselse buurtschap Fortmond (gemeente Olst-Wijhe) is door het hoge water niet meer met de auto bereikbaar, schrijft de Stentor. Inwoners en bezoekers worden met een speciaal pontje van en naar het vaste land gebracht. In het buitengebied van Losser zijn straten onder water gelopen doordat de Ruhenbergerbeek is overstroomd.

Ondergelopen akkers en weilanden

In Drenthe zijn akkers ondergelopen en is natuurgebied Hart van Drenthe op sommige plekken door het hoge water vrijwel onbegaanbaar, meldt RTV Drenthe. In Eelde is een klein sinkhole ontstaan en is een deel van de kruising Brouwersteeg/Hoofdweg afgezet.

Niet alleen mensen hebben last van het hoge water. In Poederoijen (gemeente Zaltbommel) zijn er 120 konikpaarden en runderen in veiligheid gebracht. Het gebied waar de dieren normaal gesproken grazen, komt vermoedelijk donderdag onder water te staan.

Nog niet veel problemen in Limburg

Volgens 1Limburg heeft rivier de Niers in Noord-Limburg met 28 kubieke meter per seconde de hoogst gemeten afvoer ooit bereikt. Vooral in het noorden van de zuidelijke provincie zijn er hoge waterstanden, maar dat leidt nergens tot grote problemen.

De situatie is ondanks de regenval van de afgelopen uren niet verslechterd, aldus het waterschap.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.