Weerbericht
18 mei 2020, 21:14
Als mensen echt niet van hun telefoon kunnen afblijven tijdens het rijden, zijn hardere straffen gerechtvaardigd. Dat vindt 83 procent van de Nederlanders. Populaire maatregelen zijn een hogere boete en het afnemen van het rijbewijs. Steeds meer mensen gebruiken hun telefoon in het verkeer, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Voetgangers zitten het meest op hun telefoon, daarna volgen automobilisten en fietsers.
Over het algemeen werd de telefoon steeds vaker gebruikt om de navigatie in te stellen, muziek te luisteren en spelletjes te spelen.
Uit onderzoek van Wat Vindt Nederland?, waaraan vandaag ruim 2300 mensen meededen, blijkt dat de overgrote meerderheid van Nederland dergelijk gedrag stevig wil bestraffen. De meeste mensen (49 procent) vinden het gerechtvaardigd om het rijbewijs af te pakken van mensen die in het verkeer hun mobieltje gebruiken. Ook populair zijn hogere boetes; 38 procent vindt dat een goed idee. Bijna 10 procent van de Nederlanders wil appende verkeersdeelnemers zelfs een taakstraf opleggen.
Veel mensen vinden het ook een goed idee om technologie toe te passen om mensen te laten focussen op de weg. Zo zou bijvoorbeeld een telefoon automatisch vergrendeld kunnen worden als je achter het stuur van een auto zit. Meer dan 60 procent van Nederland ziet dat wel zitten.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.