Terug

Volg Hart van Nederland

We zijn banger voor overstromingen, maar is die angst terecht?

Weerbericht

6 feb 2023, 19:54

Nederlanders zijn banger geworden voor natuurrampen, zoals overstromingen en dijkdoorbraken, blijkt uit onderzoek van data- en analysebureau Kantar. Is die angst terecht? Want hoe groot is nu de kans dat we met onze voeten in het water komen te staan?

"Die kans wordt door klimaatverandering wel iets groter", zegt Britta van Gendt van Weer.nl. "Er valt vaker veel neerslag in een korte tijd, waardoor rivieren buiten hun oevers kunnen treden. Dat gebeurde recent in Limburg, maar die overstroming was heel regionaal."

'Veiligste delta van de wereld'

De kans op een herhaling van een watersnoodramp zoals die in 1953, dit jaar zeventig jaar geleden, is klein. Dat zegt Erik Wagener, directeur van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. "We hebben de veiligste delta van de wereld. Onze veiligheid is sinds 1953 enorm vergroot. De kans is dus heel klein dat we worden getroffen door een grote overstroming. We houden dagelijks in de gaten hoe de waterstanden zich ontwikkelen en hoe de risico's op hoogwater zijn."

"We gaan de komende dertig jaar 1.500 kilometer aan dijken versterken", zegt Wagener over de maatregelen die worden genomen om de veiligheid te blijven waarborgen. "We werken toe naar een nog strengere veiligheidsnorm, om te kunnen anticiperen op toekomstige omstandigheden."

Kleinere rivieren

Van Gendt wijst wel op overstromingen van kleinere rivieren die als gevolg van veel neerslag in een korte tijd kunnen ontstaan. "De kleinere rivieren worden minder vergaand beschermd dan de grotere rivieren of de zee. Een rivier als De Linge zou dus kunnen overstromen, maar dan heeft het alleen regionale gevolgen en zou het ook geen grote overstroming zijn."

Rijkswaterstaat heeft onlangs in kaart gebracht hoe ver je in het water kunt komen te staan bij een overstroming. Via de website overstroomik.nl is dit te zien. "Dat is alleen als belangrijke dijken breken of primaire waterkeringen het niet meer houden", zegt Wagener. "We houden de kans op die scenario's zo klein mogelijk. Maar leven in Nederland betekent dat je altijd moet blijven kijken of we veilig zijn en wat we moeten doen om het water buiten te houden, ook voor de langere termijn."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.