Weerbericht
3 mei 2023, 13:35
Eindelijk is het dan zover, de zon komt tevoorschijn en het lenteweer is in aantocht. Toch nemen buien door heel het land zo nu en dan de overhand. Wordt het een droge Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2023, of moeten we poncho's inslaan?
Donderdag komt van het zuiden uit geleidelijk een storing dichterbij. Rond Dodenherdenking (20.00 uur) nadert deze Zeeland met het risico op een enkele (onweers)bui, maar op de meeste plekken is het dan nog droog. Later in de avond neemt de kans op een paar buien met onweer wat verder toe, met name in het westen en zuidwesten.
De ochtend van vrijdag 5 mei begint in vrijwel het hele land droog met een lekker zonnestraaltje, met alleen in het noorden en noordoosten een paar stevige buien. "Het weer is zwoel en vochtig, maar berg de truien en winterjassen op, want met gemiddeld 17 à 18 graden wordt het t-shirtweer", vertelt meteoroloog Jordi Huirne van Weer.nl. Uiteindelijk wordt het 's middags 16 graden in het noordwesten tot 20 à 21 graden langs de oostgrens.
Aan de kustgebieden is het, zoals gewoonlijk, wat frisser dan in andere plekken van het land. Is dit erg? Valt mee, want hier heb je 'minder kans op regen en meer kans op zon'. "In het oosten van het land mag het dan wel warmer zijn, maar hier moet rond het middaguur de zon ruimte maken voor wolkenvelden en regenbuien".
Want een droge Bevrijdingsdag wordt het helaas niet. "Vanaf de middag, rond 12 uur, worden de eerste plensbuien verwacht", voorspelt Huirne. Toch blijft het warm, dus zorg dat je een poncho bij de hand hebt die je over je kleding kan aantrekken wanneer er een plensbui voorbij komt.
Op sommige plaatsen in het land is er kans op flinke onweer en een paar harde buien. Doordat de buien maar langzaam overtrekken kan in korte tijd zo'n 10 mm regen vallen. Mogelijk dat lokaal ook sprake is van wat hagel. De meest stevige buien lijken bestemd voor het zuiden, midden en oosten van het land. Er is één voordeel, vertelt Huirne: "Het zal heus niet de hele dag door regenen. Maar hoe meer je richting het oosten gaat, hoe meer buien je kunt verwachten."
Ga je naar het bevrijdingsfestival in het noorden of westen? Lucky you. De grootste kans op een droge dag is voor de festivallocaties in Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden en Haarlem. Door een windje van zee is het daar wat koeler en is minder energie beschikbaar voor de buien. Het is daar met 16 graden wat kouder dan elders in het land, maar je hebt wel de meeste kans op droogte. Soms wordt er een bui verwacht maar al met al wisselen zich hier wolken af met een heerlijk zonnestraaltje. In het zuidoosten - zoals bij het festival in Roermond - zijn de buien waarschijnlijk ook wat minder actief.
Kies je ervoor om meer in het midden of oosten buiten te zijn? Wees dan voorbereid op zo nu en dan een flinke onweersbui. "Niet constant, maar neem je poncho en paraplu mee", tipt Huirne. De grootste kans op (onweers)buien in de middag is voor de festivallocaties in onder andere Utrecht, Wageningen, Almere, Den Bosch en Zwolle. Doordat de buien langzaam voorbijtrekken kan flink wat regen vallen. Een Top 5-notering in De Bilt wat betreft natste Bevrijdingsdagen is dan ook niet uitgesloten.
Rond acht uur in de avond trekken de buien en wolkenvelden weg en krijgt de zon dan echt zijn ereplaatsje aan de lucht. "In het hele land is het in de avond droog", vertelt Huirne. Wie weet is er nog net voldoende tijd om wat mooie foto's te maken tijdens golden hour - terwijl je met een biertje geniet van een concert op een van de bevrijdingsfestivals.
Meteoroloog Amara Onwuka licht al een tipje van de sluier over het weer op Dodenherdenking en Bevrijdingsdag:
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.