Eten
2 aug 2023, 16:14
Zes weken lang dagelijks 1100 calorieën binnen krijgen, krachttraining, urenlang vasten: het is de formule van het Dag Eén-traject, dat de afgelopen weken erg populair is bij BN'ers boven de 30 jaar oud. Kosten: 2500 euro. Onder anderen Isa Hoes, Halina Reijn en Heleen van Royen delen foto's van hun afgetrainde lichaam op sociale media na het volgen van het programma.
Maar waar de BN'ers trots zijn, klinkt er ook kritiek: want is zo'n afvalprogramma niet ongezond? En hebben de sterren, die dit promoten, daar juist geen voorbeeldfunctie in? Is het delen van zo'n dieet niet schadelijk voor mensen die al onzeker zijn?
Bij de Dag Eén-methode volgen mensen zes weken lang, onder begeleiding, een intensief en gepersonaliseerd trainings- en voedingsschema. Pas ook op met afslankpillen. In deze pillen werd harddrugs gevonden:
Het programma is gepersonaliseerd, schrijfster Heleen van Royen vertelde eerder aan LINDA. hoe haar programma eruitzag. Zes weken lang deed ze vijf dagen in de week krachttraining en intermittent fasten. Daarnaast zette ze elke dag tienduizend stappen en deed ze drie keer per week twintig minuten cardio. Dat alles op 1100 calorieën per dag.
Het traject kost 2500 euro, een vervolgcursus kost 2000 euro.
De BN'ers vallen er kilo's mee af, dus komen er veel positieve reacties op de foto's die worden gedeeld en het afvalproces, maar is het traject wel zo gezond?
"De wil en intentie om stappen te zetten richting een gezonde leefstijl is natuurlijk mooi. Zeker in deze tijd waarin overgewicht een toenemend probleem is. Deze methode lijkt alleen, net als veel andere diëten, gericht op de korte termijn", zegt Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid, van het Voedingscentrum.
Het programma oogt vrij extreem, intensief en moeilijk om op de lange termijn vol te houden, gaat Iris verder. "Uit de testimonials van BN’ers blijkt dat ze in korte tijd vaak veel afvallen en soms maar erg weinig calorieën binnenkrijgen", zegt ze tegen Hart van Nederland.
Bekende en populaire afvaldiëten zorgen er vaak voor dat je in korte tijd afvalt en veel kilo’s verliest. "Maar op lange termijn zorgen ze vaak voor teleurstelling en frustratie. Zulke diëten zijn, elk om verschillende redenen, lastig vol te houden." Dat wil echter niet zeggen dat dat niet lukt, gaat Iris verder.
Maar een intensief programma gedurende zes weken betekent niet meteen een volledige gedragsverandering. "De kans is dus aanwezig dat mensen hierna terugschieten in hun oude patronen. Daarbij is sowieso de vraag of je zoiets intensiefs (en duurs) kan voortzetten."
Het Voedingscentrum raadt aan om in kleine stappen richting een gezonde voeding te gaan. "Houd ongeveer 0,5 kilo gewichtsverlies per week aan. Dit lijkt misschien weinig, maar met kleine, uitdagende stappen en realistische voornemens maak je het afvallen haalbaarder. De kans dat je dit op lange termijn volhoudt én een gezond eetpatroon aanleert is groter".
Eerder maakten we .
Dus stellen sommigen vraagtekens bij de promotie van het traject op sociale media. De BN'ers bevestigen dat ze kritiek krijgen, maar ze kunnen zich daar soms niet in vinden. Zo zegt Van Royen dat ze voor het overgrote deel positieve reacties krijgt. "Het stimuleert sommige van mijn volgers om weer meer te gaan bewegen en minder te snoepen", vertelt ze aan Hart van Nederland. Van Royen wil vooral mensen stimuleren gezonder te gaan leven. "Je kunt er zolang over doen als je wilt."
Ook ex-voetballer John de Wolf heeft het programma niet als negatief ervaren. "Ik voelde me er prima bij. Het einddoel was iets te veel kilo's eraf en ik heb dat voor mezelf veranderd. Niet doorslaan en luisteren naar je eigen lichaam", zegt hij tegen Hart van Nederland.
Overigens hebben Heleen van Royen en Isa Hoes Dag Eén niet hoeven te betalen, is te lezen in het AD. Of dat ook voor de andere BN'ers geldt, is onduidelijk.
Dat er kritiek voorbijkomt op het programma snappen de oprichters van het programma, al vinden ze dit niet terecht. "Onze belangrijkste doelstelling is gezondheid. Juist niet crashen of diëten, maar een lifestyle neerzetten waar je gewoon lekker mee kan leven, leuke dingen kan doen, kan genieten én toch je lijf in gezonde shape houden", zegt oprichter Patrick tegen Hart van Nederland.
Feitelijk leert het programma mensen om gezond te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen, zegt hij. "Zoals het ooit voor ons bedoeld was."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.