Terug

Volg Hart van Nederland

Seksuele voorlichting op jonge leeftijd: schadelijk of juist verstandig?

Seksuele voorlichting op jonge leeftijd: schadelijk of juist verstandig?

Opvoeding

22 mrt 2023, 17:32

De jaarlijkse Week van de Lentekriebels zorgt op dit moment voor veel commotie in het land. Duizenden kinderen krijgen deze week les over relaties, seksualiteit en grenzen, maar niet alle ouders vinden dat die onderwerpen geschikt zijn voor kinderoren. Hoe verstandig is het om al vroeg te beginnen met seksuele voorlichting?

Het thema van de week is dit jaar 'Wat vind ik fijn?'. Volgens kenniscentrum Rutgers, die samen met de GGD’en initiatiefnemer is van dit project, is het belangrijk dat kinderen die boodschap al meekrijgen voordat ze beginnen aan seks.

De meeste Nederlanders zijn niet tegen seksuele voorlichting op scholen, blijkt uit het Hart van Nederland-panel onder 3400 deelnemers. Hoewel 82 procent zegt het een goed idee te vinden, is 14 procent het er niet mee eens.

Zo zegt ook moeder Kimberly dat ze niet wil dat haar kinderen het lespakket op school krijgen:

Beschermend effect

Belle Barbé, specialist seksuele opvoeding, zegt dat seksuele voorlichting op school juist een beschermend effect heeft op kinderen. "Het is belangrijk dat wij vanaf jongs af aan dit soort thema's bespreekbaar maken. Kinderen die voorlichting hebben gehad, beginnen later met hun eerste seksuele handelingen en zijn ook weerbaarder. Zij kunnen beter hun grens aangeven als iemand iets doet wat zij niet willen", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Elke school kan zelf kiezen welk lespakket van Lentekriebels zij behandelen. Volgens Barbé is het belangrijk dat scholen via deze methode seksuele voorlichting geven. "Leerkrachten kunnen de onderwerpen door middel van het lespakket op een goed onderbouwde manier overbrengen aan de leerlingen."

Vragen voor ouders

De specialist seksuele opvoeding snapt de bezorgdheid van ouders wel. Ze zegt echter dat het wel noodzaak is voor scholen om seksuele voorlichting te geven: "Als kinderen thuis geen voorlichting krijgen, en op school ook niet, dan zullen zij online gaan zoeken naar antwoorden. En dan heb je er al helemaal geen grip meer op."

Scholen moeten volgens Barbé wel duidelijk communiceren wat zij met dit thema gaan doen in de lessen en op welke manier. "Als kinderen les krijgen over dit onderwerp, dan zullen zij gegarandeerd naar huis gaan met vragen. En deze zullen zij stellen aan hun ouders. Daarom moeten de ouders goed op de hoogte zijn van de les, zodat zij weten wat voor vragen zij kunnen verwachten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.