Waarschuwen
16 mei 2023, 17:04
"Vleesetende bacterie grijpt om zich heen", las je op veel nieuwssites, ook bij ons. Veel mensen maken zich nu zorgen, maar is dat eigenlijk wel nodig? Hart van Nederland belde met het RIVM om erachter te komen wat er precies aan de hand is met de bacterie.
De "vleesetende bacterie" is een streptokok, een bacterie die een heleboel mensen hebben en meestal alleen keelontsteking of huidinfecties veroorzaakt. Maar de bacterie kan doordringen in je weefsel of bloedbaan. Dan krijg je bijvoorbeeld bloedvergiftiging of een infectie waardoor huid en spieren afsterven. Vandaar de term "vleesetend".
Het RIVM publiceerde een nieuwe update van het aantal meldingen van patiënten met een streptokokinfectie en wat bleek? Vanaf 19 januari tot en met april waren er 466 gevallen, wat een enorme stijging was ten opzichte van voor 19 januari. Waardoor komt dat?
Zijn er veel meer mensen geïnfecteerd? Gaan we een nieuwe coronapandemie in? Nee, zegt het RIVM. " Vanaf 19 januari zijn (huis)artsen verplicht om een geval van streptokokken te melden", legt een woordvoerder uit. "Dan is het logisch dat we meer meldingen binnenkrijgen."
Dat betekent dus niet dat er ook echt meer mensen zijn met een streptokokkeninfectie. Maar waarom is dan die meldplicht ingevoerd? "Eind 2022 kregen we signalen dat het aantal gevallen van streptokokken toenam. We wilden graag een beeld van wat er aan de hand is en we wilden wel dat artsen er alert op zijn", legt het RIVM uit.
Hebben we reden om ons zorgen te maken? Als het aan het RIVM ligt niet. "We zijn het nog aan het monitoren. We verbinden hier zelf nog helemaal geen conclusies aan."
Maak je je toch zorgen of je de bacterie hebt opgelopen? De klachten verschillen per persoon maar mensen met een streptokokkeninfectie hebben vaak koorts, last van kortademigheid, pijn bij het ademhalen, opgezette amandelen en klieren in de hals.
Het RIVM benadrukt dat de meeste infecties niet erg zijn. "Bijna alle kinderen hebben weleens een infectie gehad, bijvoorbeeld krentenbaard, een ontstoken keel of roodvonk", staat ook op hun site. Maar mensen worden soms in korte tijd heel erg ziek door de bacterie en dan zijn de klachten een stuk heftiger.
Dat gebeurt als de bacterie in de bloedbaan of onderliggend weefsel terechtkomt. Dan kunnen ziektes ontstaan zoals een infectie van hersenvliezen, longen, baarmoeder of de huid of bloedvergiftiging waardoor organen kunnen uitvallen. Bij bloedvergiftiging hebben mensen vaak last van hoge koorts, rillingen, spierpijn en is iemand verward of suf.
De bacterie kan ook zorgen voor een huidinfectie die - pas als het dus in het onderliggende weefsel terechtkomt - spieren of botten kan beschadigen. Daardoor kunnen huid en spieren afsterven.
Aram van Jaarsveld stootte zijn been tijdens een hardloopwedstrijd aan een paaltje in de modder en liep de streptokokkenbacterie op. "De artsen wilden eerst mijn been redden, maar toen moest mijn hele lichaam worden gered":
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.