Terug

Volg Hart van Nederland

Je studieschuld kwijtgescholden door een medische verklaring? Ja, dat werkt dus echt

Waarschuwen

22 juli 2023, 11:01

35.000 euro, 55.000 euro, 5000 euro: hoe hoog je studieschuld ook is, het is altijd fijn om die te laten verdwijnen, toch? Op sociale media zijn er de laatste tijd accounts die je laten zien hoe je je schuld bij DUO kan laten kwijtschelden door een beroep te doen op een medische verklaring. En weet je wat? Dat kan inderdaad, maar dan moet je wel aan een aantal dingen voldoen. We zochten het voor je uit.

Bijna 700.000 keer is de video van een TikTok-gebruiker bekeken. "Heb jij bijvoorbeeld autisme, adhd, een eetstoornis of een trauma? Dan kom je in aanmerking voor een gedeeltelijke kwijtschelding van je studieschuld", zegt ze in de video. En dat klopt, maar ligt wel genuanceerder. Studenten met een 'functiebeperkende omstandigheid' kunnen in bepaalde gevallen als zij studievertraging hebben opgelopen (een deel van) hun studieschuld laten kwijtschelden.

Laten we er eens induiken.

Hoe zit het precies in elkaar?

Deze regeling gaat over de prestatiebeurs. Studiefinanciering voor mbo, hbo en universiteit is niet altijd meteen een gift. Voor mbo 1 en 2 geldt geen prestatiebeurs, voor mbo 3 en 4, hbo en een universitaire opleiding is de basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct wel een prestatiebeurs. Die worden een gift als je je diploma binnen 10 jaar behaalt.

Lukt het je niet om op tijd je diploma te halen? Dan moet je je prestatiebeurs terugbetalen, inclusief opgebouwde rente. Soms lukt het door bijzondere omstandigheden niet om op tijd af te studeren. Dan kan er een uitzondering worden gemaakt op de regels van de prestatiebeurs.

Zeer uitzonderlijke situaties

Dat is de regeling waar we het over hebben, een bestaande regeling voor studenten die studievertraging oplopen, die heet: voorziening prestatiebeurs. De studievertraging moet een direct gevolg zijn van bijzondere medische omstandigheden. "Kwijtschelding van een studieschuld op medische gronden is alleen mogelijk in zeer uitzonderlijke situaties", is te lezen op de website van DUO.

Deze regeling geldt ook voor mensen die binnen 10 jaar wél hun diploma hebben behaald. De regeling geldt namelijk voor studenten die niet binnen de nominale studieduur hun diploma kunnen halen/hebben gehaald. Maar je moet natuurlijk wel aan de voorwaarden voor de regeling voldoen.

Hoe kun je checken of het voor jou geldt?

"Alles wat (structureel) van invloed kan zijn op het goed functioneren van de student tijdens de studie" telt mee bij deze regeling, laat een woordvoerder van DUO weten. "Omdat dat per persoon verschilt wordt dit ook op individueel niveau beoordeeld."

Dit hotel loste zelf een deel van de studieschuld van werknemers af:

Hotel lost deel studieschuld van werknemers af: 'Ik ben er heel blij mee'
1:50
Hotel lost deel studieschuld van werknemers af: 'Ik ben er heel blij mee'

En wat moet je doen als je denkt dat dit voor jou geldt?

Denk je dat je recht hebt op de kwijtschelding/voorziening? Neem dan contact op met je decaan of studiementor. Alleen zij kunnen een aanvraag voor jou indienen. De studentendecaan of studiebegeleider en DUO beoordelen samen of je voldoet aan de voorwaarden.

Ben je al afgestudeerd? Dan neem je contact op met de studentendecaan van je laatst genoten opleiding.

Natuurlijk moet je een medische verklaring van bijvoorbeeld adhd/dyslexie/autisme van een arts hebben als je dit verzoek gaat indienen. Twijfel je nog? Dan kun je contact opnemen met DUO.

Ben ik niet te laat?

Je kunt geen kwijtschelding krijgen als de studievertraging het gevolg is van eigen keuze, hertentamens of stage. Ook is er, een ietwat vage, verjaringstermijn. "DUO houdt over het algemeen de termijn aan van 10 jaar diplomatermijn, plus 5 jaar (totaal 15 jaar)."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.