nieuws
15 feb 2024, 09:45
Goed nieuws voor de portemonnee: de energierekening zakt dit jaar aanzienlijk, dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Bij een gemiddeld huishouden gaat het om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het gaat om een afname van gemiddeld 12 procent ten opzichte van de gas- en elektrarekening van vorig jaar, ook al hanteerde de regering toen nog een prijsplafond dat de pijn van hoge energiekosten voor huishoudens moest verzachten.
Het grootste deel van de daling, namelijk 220 euro, is te danken aan lagere prijzen. Daarnaast verwacht het CBS dat huishoudens nog zuiniger zullen worden met hun energieverbruik, wat de rekening met nog eens 123 euro drukt.
Een alleenstaande verbruikt gemiddeld 1600 kWh elektriciteit en 900 m3 gas per jaar. Voor een tweepersoonshuishouden ligt dit op gemiddeld 2500 kWh en 1100 m3 gas. Een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4300 kWh elektriciteit en 1700 m3 gas.
Het is wel belangrijk om te melden dat het statistiekbureau hierbij uitgaat van de energieprijzen van januari 2024. Het kan dus zijn de prijzen in de loop van het jaar kunnen stijgen door onvoorziene gebeurtenissen.
Niet alles wordt goedkoper aan de energierekening. Zo zorgen kosten voor het transport van gas en elektriciteit voor een tegenvaller van gemiddeld 74 euro per jaar.
Beeld: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Ook moeten huishoudens meer belasting betalen op gas, wat gemiddeld 127 euro meer kost. Een lagere elektriciteitsbelasting drukt de totale kosten juist met iets meer dan vier tientjes.
Alles bij elkaar komt de gemiddelde jaarrekening voor energie in Nederland dit jaar uit op 2.363 euro. Hoewel dit lager is dan vorig jaar, gaat het nog altijd om een veel hoger bedrag dan voor de energiecrisis.
In 2022 stegen de gasprijzen namelijk extreem sterk, onder andere door de Russische inval in Oekraïne. Begin 2021 berekende het CBS nog dat de gemiddelde energierekening voor dat jaar uit zou komen op iets meer dan 1500 euro.
Overigens zijn de onderlinge verschillen tussen huishoudens groot. Dat komt volgens het CBS niet alleen door de verschillen per contract met energieleveranciers, maar ook het type huis waarin iemand woont. Een alleenstaande bewoner van een nieuw en klein appartement is gemiddeld 1400 euro kwijt. Iemand die in een even klein, maar verouderd appartement woont moet per jaar al 200 euro meer betalen.
Beeld: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Het duurst uit zijn huishoudens met twee of meer mensen in een grote vrijstaande woning. Hun energierekening komt gemiddeld uit op net geen 4000 euro, verwacht het CBS.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Lees ook
Slecht nieuws voor portemonnee: energierekening zal zeker tot 2035 hoog blijven
Hoge energierekening in bedwang houden? 'Dan moet je nu overstappen'
Miljoenen huishoudens dreigen in energiearmoede te vallen
Energierekening fors omhoog door transitie naar fossielvrije brandstof
Mogelijke prijsexplosie energie op komst: zijn we dan terug bij af?
Verwarming gaat weer aan: zo bespaar je op je energiekosten
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.