Terug

Volg Hart van Nederland

Limburgse vlaai eindelijk erkend als Europees streekproduct

Limburgse vlaai eindelijk erkend als Europees streekproduct

nieuws

15 jan 2024, 23:11

Goed nieuws voor de Limburgse bakkers. Europa erkent vanaf 22 januari officieel de Limburgse vlaai als streekproduct. Dat bevestigt bakker Marcel Roubroeks uit Sittard aan 1Limburg. Na jaren lobbyen mag straks niet meer elke standaard vruchtenvlaai een 'echte Limburgse vlaai' genoemd worden en heeft het product een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

De erkenning betekent dat er strengere regels komen rondom de Limburgse vlaaien. Zo mag de vlaai alleen nog een Limburgse vlaai heten als die ook daadwerkelijk in het Nederlandse- en Vlaams Limburg is gebakken. Verder moet de vlaai rond zijn en maximaal 30 centimeter groot. De bodem moet een dikte hebben van maximaal 1 cm. na het bakken.

Eerder sprak Hart van Nederland met bakker Marcel Roubroeks over de status van de Limburgse vlaai, een van de initiatiefnemers van de BGA-lobby:

Bakkers willen officieel Europees keurmerk voor Limburgse vla(ai):
2:20
Bakkers willen officieel Europees keurmerk voor Limburgse vla(ai):

Vlaaien die aan bovenstaande voorwaarden voldoen, krijgen dan officieel het Europese BGA-logo op het etiket. Een bewijs zodat je als consument de échte Limburgse vlaai en geen zwak aftreksel te pakken hebt.

Langgekoesterde wens

De langgekoesterde wens van de Limburgse bakkers over het keurmerk gaat dus eindelijk in vervulling. "Wij vinden als ambachtelijke bakkers dat er een beetje wildgroei is ontstaan in alles wat aangeboden wordt als Limburgse vlaai", zei de Sittardse bakker Marcel Roubroeks eerder tegen Hart van Nederland

Komende maandag wordt de BGA-status officieel toegekend in Brussel. Andere bekende streekproducten op de erkende productenlijst zijn bijvoorbeeld cider uit Bretagne, serranoham, balsamico azijn en Gouda kaas.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.