Terug

Volg Hart van Nederland

Misstanden bij flits- en maaltijdbezorgers: te weinig betaald en slechte werkomstandigheden

nieuws

16 mei 2023, 19:45

Onderbetaald, werknemers van nog geen 16 jaar of een onveilige werksituatie. Het zijn een aantal voorbeelden van wat de Nederlandse Arbeidsinspectie tegenkwam tijdens een grote controle vrijdag bij meer dan 350 maaltijdbezorgers. Twee koeriers van de flitsbezorgdienst Flink herkennen de uitkomsten van de controle grotendeels.

Beide koeriers, waarvan één een oud-werknemer is, willen anoniem blijven. Dat willen zij onder andere omdat de shiftmanagers, die verantwoordelijk zijn voor een vestiging, volgens hen wel hun best doen voor de fietsers terwijl dat vanaf bovenaf niet zou gebeuren. "Eigenlijk mogen we pas na vijf of zes uur pauze nemen, maar ik heb vaak genoeg van hen gehoord dat het al eerder mocht", vertelt een oud-medewerker tegen Hart van Nederland.

"Dat was heel fijn, maar ik ben vanwege de slechte omstandigheden wel daar recentelijk weggegaan. Dit was ook omdat ik nauwelijks diensten kreeg, en omdat anderen hele lange diensten kregen." De berichten vanuit de Arbeidsinspectie herkent ze deels. "Ik heb zelf nooit te jonge koeriers gezien, maar ik zou bijvoorbeeld niet eens weten of wij überhaupt en nooduitgang hadden."

Er rijden ontzettend veel maaltijdbezorgers rond. Soms zelfs zo veel, dat buurtbewoners er overlast van ervaren:

Buurt in Breda ervaart overlast door flitsbezorgers: 'Ik word regelmatig van mijn sokken gereden'
1:52
Buurt in Breda ervaart overlast door flitsbezorgers: 'Ik word regelmatig van mijn sokken gereden'

Misstanden

De inspectie constateerde tijdens een steekproef in dertien grote steden tientallen overtredingen en vindt dat er "veel oneerlijk en onveilig" wordt gewerkt in de maaltijd- en flitsbezorging. Het grootste probleem wat naar voren kwam, was de leeftijd van veel bezorgers: in meer dan twintig gevallen waren zij jonger dan 16 jaar, in een enkel geval zelfs 13 jaar.

Ook werkten bezorgers in drie gevallen langer dan toegestaan en 21 personen mochten op basis van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) sowieso niet in Nederland werken. Elf keer werden bezorgers contant of te weinig betaald. De veiligheid bij de bedrijven was in sommige gevallen ook niet op orde. Zware producten stonden te hoog, of nooduitgangen waren geregeld geblokkeerd.

Slecht materiaal

De andere werknemer van Flink, die nog steeds werkzaam is als koerier, valt vooral over het slechte materiaal. "De fietsen die we hebben, hebben slechte bekrachtiging terwijl wij wel 20 tot 25 kilometer per uur moeten kunnen fietsen. De remmen en de lichten zijn bij veel kapot, terwijl ze echt nog niet zo oud zijn."

Bovendien fietst hij nog in zijn winteruniform, maar een dunnere variant voor het warmere weer krijgt hij maar niet. Daarnaast krijgt hij soms wekenlang geen uren, terwijl hij er veel kan en wil werken. Anderen, met name niet-Nederlands sprekenden collega's, zouden volgens hem diensten van soms veertien uur krijgen. "Ik ben daarom ook oriënterend op zoek naar iets anders, zodat ik niet afhankelijk hoef te zijn van het inkomen van mijn partner."

Niet in orde

Flitsbezorgdienst Flink laat aan Hart van Nederland weten dat zij kennis hebben genomen van de berichten van de inspectie in de media. "De Arbeidsinspectie heeft geen contact opgenomen met Flink over de bevindingen en wij hebben geen antwoord ontvangen van de inspectie op onze vragen hierover", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Flink heeft volgens hem "geen aanleiding om te veronderstellen dat er bij het bedrijf iets niet op orde is." Wel betreuren zij het dat de Arbeidsinspectie actief de media opzoekt zonder de betrokken bedrijven te informeren.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.