Terug

Volg Hart van Nederland

Henk werd aangevallen door terrorbuizerd in Hoogland: 'Mijn hand zat helemaal onder het bloed'

Henk werd aangevallen door terrorbuizerd in Hoogland: 'Mijn hand zat helemaal onder het bloed'

Het beste van Hart

2 juni 2023, 16:09

Het broedseizoen van de buizerd is al even van start. En dat merken wandelaars, fietsers en hardlopers die langs de nesten van de roofvogel komen. Henk van Vulpen uit Hoogland werd afgelopen dinsdag aangevallen door een buizerd. En kwam hier niet alleen met de schrik vanaf.

"Ik riep nog 'klootzak' omdat ik zo schrok en voordat ik het wist zat mijn hand onder het bloed", vertelt Henk aan Hart van Nederland. Henk was onderweg naar zijn werk toen het gebeurde. Hij verzorgt lammetjes bij de geitenboerderij een paar kilometer van zijn huis. Om op zijn werk te komen, moet hij over een pad fietsen waar het nest van de vogel gevestigd is.

Niet alleen buizerds kunnen aanvallen, ook roeken. En daar weten ze in Weert alles van:

Schreeuwende roeken drijven Weertse buurt tot wanhoop: 'Je draait een soort van door'
1:44
Schreeuwende roeken drijven Weertse buurt tot wanhoop: 'Je draait een soort van door'

Helm op

In Hoogland terroriseert de buizerd de bewoners al jaren, dus ze weten dat de roofvogels er zitten. "Uit voorzorg heb ik een pet op, want er is al vaker iemand aangevallen. Die jongen heeft het overleefd, maar zijn hoofd moest wel gehecht worden", aldus Henk.

De pet van Henk heeft dus niet geholpen. "De buizerd viel mij twee keer aan, eerst vloog hij over mij heen, toen viel hij mij van achter aan waardoor mijn pet van mijn hoofd viel. Dus ik liep naar mijn pet en toen viel hij een tweede keer aan."

Het is was vooral erg schrikken voor Henk en hij heeft allemaal schrammen op zijn achterhoofd. De schade valt volgens hem mee. Voortaan draagt hij geen pet meer, maar een fietshelm.

Bedreiging

Volgens de Vogelbescherming kun je nog meer doen om te voorkomen dat je gewond raakt. Een pet achterover op je hoofd zetten en dan daar weer een zonnebril op zetten, kan helpen. Ook een paraplu gebruiken of je hand in de lucht steken, kan voorkomen dat je geraakt wordt.

"Roofvogels vallen namelijk aan van achter en gaan naar het hoogste punt. Vooral fietsers en hardlopers worden aangevallen. Door de snellere bewegingen vormt deze groep eerder een bedreiging."

Meld aanvallen van roofvogels altijd bij natuurmonumenten, tipt de Vogelbescherming. Dan kan er een waarschuwingsbord worden opgehangen.

De Vogelbescherming wil mensen wel gerust stellen. Het gedrag van de buizerd is namelijk natuurlijk. "Het is beschermend gedrag. Dat begint in april en duurt anderhalve maand. In juni is de rust wedergekeerd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.