Terug

Volg Hart van Nederland

Hooikoortsseizoen staat voor de deur: zo bereid jij je voor

Milieu en Gezondheid

29 jan 2024, 17:40

Het pollenseizoen staat weer voor de deur en dat betekent voor veel Nederlanders weer niezen, tranen en jeuken. Vijftien tot twintig procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts, Hoe kan jij je het best voorbereiden en beschermen in deze periode en is er wel iets tegen te doen?.

Het voelt alsof we er vroeg bij zijn dit jaar, maar dat valt volgens bioloog Maurice Martens wel mee. "We zitten op de voet van februari, het begin van het hooikoortsseizoen, dus het is niet gek dat mensen er al last ervaren."

Een kwart van de hazelaars en els-bomen staat door de zachter herfst al in december in bloei. Daardoor is het seizoen volgens de bioloog enigszins eerder begonnen dan normaal. "Er is een periode geweest in december dat de pollen al in de lucht hingen. Afgelopen weken in januari was het juist weer even rustig omdat het heeft gevroren. Daar kunnen de hazelaar en els niet goed tegen dus hielden ze zich rustig."

Verschil per regio

Nu het deze week zonniger wordt zullen de pollen ook weer toenemen. "Ze houden van zonnig en droog weer", zegt de bioloog tegen Hart van Nederland. "De temperatuur is ook wat hoger dan normaal waardoor het gunstig is voor de pollen om in de lucht te blijven."

Toch verschilt het per regio waar je woont of je al veel last kan hebben van de pollen. Mensen in het noordwesten van het land zullen namelijk komende dagen minder last hebben van de pollen dan mensen in het zuidoosten. Dat heeft volgens de bioloog met het volgende te maken: "In het zuidoosten is het natuurlijk een stuk warmer dan in het noordwesten. We weten door onderzoek daarom ook dat het noordwesten vaak twee weken achterloopt qua aantal pollen in de lucht."

Goede voorbereiding

Maar wat als je nou gevoelig bent voor die pollen? Hoe kan je je dan het beste voorbereiden? Volgens het Rode Kruis is het belangrijk om het weer in de gaten te houden. Je kan dan beter een regenbui afwachten en iets later van huis vertrekken, dan heb je minder last.

Verder loont het ook om te kijken van welke bomen en planten je hooikoorts krijgt. Zo kan je plekken waar deze bomen en planten veel voorkomen juist vermijden.

Als de klachten toch aan blijven houden en niks meer werkt kan je het beste naar de huisarts gaan. Die kan speciale medicijnen voorschrijven die je mogelijk beter door de hooikoortsperiode heen trekken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.