Milieu en Gezondheid
2 juli 2023, 18:10
De boosdoeners bij bezorgboxen die bezaaid zijn met bacteriën zijn...de bezorgers. En dan specifiek jonge bezorgers. Tenminste, dat vermoedt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer: "Bezorgers zijn jonge honden die graag een zakcentje verdienen, maar weten niet wat een bacterie is of hoe het eruit ziet."
Wie wel eens een pizza, portie friet of sushi laat thuisbezorgen, moet goed opletten. Een gemiddelde box van een maaltijdbezorger blijkt namelijk vol bacteriën te zitten. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan het AD naar aanleiding van een Italiaans onderzoek. Volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer zou dat wel eens door scholieren die als bijbaantje eten bezorgen kunnen komen. "Ze zijn niet allemaal even goed geschoold op hygiëne-gebied."
Velzeboer legt uit waarom jeugdige bezorgers wel eens de oorzaak zouden kunnen zijn: "Ze pakken de fiets beet en zitten in het verkeer. Als je met vuile handen een maaltijd aanbiedt, dan wordt die thuis op het aanrecht opengemaakt en is de buitenkant besmet. Het gaat niet om de bacteriën in de maaltijd zelf: dat is goed verpakt. Maar als je al een vuile verpakking moet openmaken, dan heb je straks een besmet stuk voedsel op het aanrecht liggen."
Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer over de bacteriën in bezorgboxen:
Volgens het Italiaanse onderzoek is de hygiëne van maaltijdboxen een serieus probleem. In één box waren zelfs tweehonderd kolonies bacteriën gevonden. Ter vergelijking: dat is drie keer zoveel als hoeveel er op de vloer van een restaurant mag zitten tijdens een controle. Een restaurant met zo veel bacteriën moet direct worden gesloten.
Velzeboer ziet in Nederland naast jeugdige bezorgers nog een paar risicopunten. Zoals de boxen waar de maaltijden mee worden vervoerd. Velzeboer twijfelt aan hoe schoon die zijn. "Denk aan een pizza die lekt. Hoe krijg je de box goed schoon na afloop? Bovendien is zo'n box gauw boven de 20,30,40 graden: de optimale groeitemperatuur voor bacteriën."
De NVWA laat aan het Algemeen Dagblad weten dat er regelmatig controles zijn in restaurants en afhaalpunten, maar niet specifiek van koeriers. "Een inspecteur kan als hij een controle uitvoert bij een restaurant en er staan koeriers, wel een blik in die box werpen, maar een specifieke controle vindt tot nu toe niet plaats", aldus woordvoerder Diane Bouhuijs.
De voedingsmiddelentechnoloog juicht nieuw onderzoek toe. "Het thuisbezorgen van eten is een nieuw fenomeen, waar nog geen echt onderzoek naar gedaan is. Het is vrij risicovol. Het onderzoek roept vragen op om in Nederland een professioneel onderzoek op te tuigen", aldus Velzeboer.
De NVWA onderzoekt op dit moment de hygiëne van voedselkoeriers. De uitkomst van het onderzoek wordt aan het einde van dit jaar verwacht. Toch hoeven we ons volgens Velzeboer geen zorgen te maken. "We kunnen best wel een bacterie hebben, maar het gaat vooral om kwetsbare groepen zoals zwangeren. Zij moeten oppassen met wat ze in huis halen."
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.