Politiek
12 juni 2023, 09:49
Eindelijk duidelijkheid voor Nederlandse boeren. Vanaf maandag is er zicht op wanneer je wel of niet een 'piekbelaster' bent. Boeren die jaarlijks 2500 mol stikstof op gevoelige natuurgebieden laten neerslaan binnen een straal van 25 kilometer rondom hun bedrijf, komen in aanmerking voor een speciale regeling. Maar wat betekent dit precies?
Om te achterhalen of hun bedrijf onder deze regeling valt, kunnen boeren vanaf maandag online een check doen. Als ze in aanmerking komen, hebben ze recht op een regeling die stikstofminister Christianne van der Wal zelfs "woest aantrekkelijk" noemt. Ze kunnen ervoor kiezen om hun bedrijf te laten uitkopen voor 120 procent van de waarde ervan. Deze regeling is open vanaf 3 juli en sluit begin april volgend jaar.
Boeren kunnen nu op de website www.aanpakpiekbelasting.nl controleren welke regelingen voor hen beschikbaar zijn. Met behulp van de AERIUS-rekentool wordt anoniem berekend hoeveel stikstofneerslag er plaatsvindt op een bedrijfslocatie en of boeren voldoen aan de drempelwaarde voor piekbelasting.
Ondernemers die onder deze aanpak vallen, krijgen verschillende opties aangeboden. Ze kunnen ervoor kiezen om hun bedrijfsvoering te extensiveren, te innoveren, over te schakelen naar een ander type landbouw, zoals akkerbouw, hun bedrijf te verplaatsen of zelfs te stoppen. De nadruk ligt hierbij op vrijwilligheid. Hoewel deelname aan deze aanpak niet verplicht is, wordt het wel aangemoedigd.
In een Kamerbrief schrijft Christianne van der Wal: "Bedrijven die er op dit moment voor kiezen om niets te doen, lopen het risico dat zij op een later moment alsnog moeten voldoen aan de duurzaamheidseisen die voortvloeien uit zowel de natuurlijke/stikstofproblematiek als de uitdagingen op het gebied van klimaat en water."
In totaal zijn er ongeveer 3000 boeren die onder de zogeheten piekbelastersaanpak vallen. Opvallend genoeg bevindt ongeveer 60 procent van deze boerenbedrijven zich in de provincie Gelderland.
Het is duidelijk dat deze regeling een grote impact kan hebben op de boeren en de agrarische sector in Nederland. Het biedt hen de mogelijkheid om op verschillende manieren om te gaan met de stikstofproblematiek.
Varkensboer Rob liet zich in 2020 uitkopen voor 2,5 miljoen euro, maar volgens hem viel dat bedrag achteraf wel tegen:
Zo is er naast de mogelijkheid tot uitkopen, ook de optie om te kijken of de boeren in aanmerking komen voor verplaatsing van hun bedrijf of dat ze door middel van innovatie voldoende stikstof kunnen verminderen.
Ongeveer 8000 boeren kunnen gebruikmaken van regelingen die hierop gericht zijn. Om boeren te ondersteunen bij het maken van de juiste keuze, heeft het ministerie een belteam opgezet.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.