Politiek
9 mei 2023, 19:51
Politici steken de hand in eigen boezem over het lage vertrouwen van Nederlanders in de politiek. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het vertrouwen in de medemens groeit, maar dat het vertrouwen in de politiek in tien jaar niet zo laag is geweest.
"Ik zie het als een pijnlijke constatering, die je moet aanpakken en waarmee je aan de slag moet", zegt Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid, namens de VVD.
Lisa Westerveld (GroenLinks), die zich onder meer bezig houdt met lastige onderwerpen als Jeugdzorg, snapt wel waarom mensen denken dat de politiek zich niet om hen bekommert. "Als er een schandaal is, is er meteen een plenair debat. Maar ik vind dat de inhoudelijke debatten wel eens in een ondergesneeuwde positie raken."
Dat merkt ze ook als het gaat om zichtbaarheid op televisie voor de onderwerpen waar zij als Tweede Kamerlid dagelijks mee bezig is. "Het is best lastig om met zo'n onderwerp aan een talkshowtafel te komen. Maar als ergens een schandaal is, heeft iedereen daar de mond van vol en gaat het daar de héle tijd over."
Hart van Nederland ging de straat op om voorbijgangers te polsen over hun vertrouwen - of het gebrek daaraan - in de politiek:
Het is tijd voor nog meer reflectie, vindt Yeşilgöz-Zegerius. "Het maakt dat ik nóg scherper naar mezelf kijk: wat doe ik niet goed en hoe kan het beter. Dat ik niet ga zenden wat ík doe, maar dat ik vooral ophaal: dat heb jíj nodig om je veilig te voelen?" Dat is voor haar de kern, zo stelt ze. "Ik ben dienend aan al die belangen en ik moet het ook laten zien. Dat is wat ik me aantrek, en dat ik dan kijk: waar kan ik dat beter doen, waar kan ik scherper zijn?"
Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) noemt het een 'ferme conclusie'. Er wordt intern hard gewerkt aan de zichtbaarheid naar buiten, legt ze uit. "We zijn gestart met een weekagenda zodat mensen weten: wat zijn de debatten? We hebben meer rapporteurs om te versterken, als het gaat over wetgeving. We proberen meer te communiceren over wat het werk allemaal inhoudt."
Maar, weet Bergkamp, er is meer nodig. "Mensen in Nederland moeten inhoudelijk ervaren dat er volksvertegenwoordigers zijn die zich in hen kunnen verplaatsen in de problemen en ze óók kunnen oplossen." Oftewel, besluit Bergkamp: "Er is veel werk aan de winkel".
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.