Terug

Volg Hart van Nederland

Woede om uitspraken Rutte: 'Overheid moet geen onhaalbare beloftes doen'

Politiek

24 okt 2023, 21:15

De overheid moet geen beloftes doen die niet kunnen worden nagekomen. Burgers worden daardoor ernstig teleurgesteld en verliezen daardoor het vertrouwen in de politiek. Dat zei Nationale ombudsman Reinier van Zutphen dinsdag tijdens een bezoek aan door de watersnoodramp in 2021 getroffen inwoners van Geulle (Limburg), waar de woede groot is om niet nagekomen beloftes van demissionair premier Rutte.

Van Zutphen sprak met meerdere bewoners en wethouder Vanessa de Rond van Meerssen. Dat gebeurde bij de publicatie van een rapport over tien herstelprojecten van de overheid, waaruit blijkt dat er nauwelijks wordt geleerd van andere grote operaties.

Zo wordt er bijna nooit gevraagd wat gedupeerden nodig hebben, maar wordt dat van bovenaf bepaald. "De overheid zou zich tijdens het hele traject moeten afvragen: klopt het wel wat we doen, zijn mensen ermee geholpen?", zei Van Zutphen.

Belofte Rutte niet nagekomen

De inwoners van Geulle uitten tijdens het gesprek vooral hun woede over een belofte die demissionair premier Rutte niet is nagekomen. "Eerst wordt gezegd dat alles wordt vergoed", zei hovenier Willem Otten uit Geulle. "En vervolgens worden die beloftes niet nagekomen. Dan is het vertrouwen in de overheid weg."

"De premier beloofde dat het om een ramp ging, en dat de schade dus buiten de verzekering valt", zei bewoonster Mea Verhoef. De overheid zou daarom inspringen. Al gauw bleek dat de verzekering wel degelijk voor een groot deel bepaalde wat, of en hoeveel er werd uitgekeerd.

"Dan word je basale vertrouwen in de overheid zwaar beschadigd. Bovendien verwacht ik van de overheid dat die vraagt: hoe kan ik helpen? En niet hoe ervoor gezorgd kan worden dat ze niet meer kwijt is dan waar je strikt genomen recht op hebt."

Strenge regels

"De regels zijn heel streng gemaakt", zei bewoner Kris Förster. "Overal hoor ik mensen hier zeggen: we hebben niks gekregen of een habbekrats. Dan zijn de regels te streng."

"De mensen zitten met restschulden", aldus wethouder Vanessa de Rond. "Ze kunnen veel schade niet betalen. Bovendien kan niemand een hele administratie opzetten om aan regels te voldoen om geld te krijgen. Maar dat dringt niet door tot Den Haag."

Het jarenlange gesteggel over schadevergoeding beheerst het leven van bewoner Antoine Penne. "Je wordt aan je lot overgelaten. Ik zou behoefte hebben aan iemand die kan ondersteunen en raad geven."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.