Terug

Volg Hart van Nederland

Oranje neemt strafschoppen 'niet serieus', op het NK Penaltyschieten doen ze dat wel

Voetbal

29 juni 2024, 22:41

Penalty's en Oranje, dat is geen vrolijk huwelijk. Maar nu het Nederlands elftal weer op een eindronde staat en de knock-outfase heeft bereikt is de kans dat de wedstrijd wordt bepaald op zestien meter een aanzienlijke mogelijkheid. In het Gelderse Nijkerk werd dit weekend de finale van het NK Penaltyschieten voor kinderen gehouden. En daar kunnen de grote Oranjeleeuwen nog best wat van leren.

Het concept op het NK penaltyschieten is simpel: de kinderen geven zich op in teams van vier of vijf. Een van hen is keeper en met z’n allen schieten ze in een wedstrijd tien penalty’s per team. Degene met de meeste doelpunten wint de wedstrijd.

'Hard en in de hoek'

Op het sportcomplex van Sparta Nijkerk lopen zaterdag honderden kinderen rond die allemaal hopen op die titel, maar wat is nou het geheim om een goede penalty te nemen? Of tegen te houden voor keepers? "Kijken waar de bal naartoe gaat en dan gewoon de juiste hoek induiken", zegt een jeugdige doelman. Ook op de vraag wat er bij Oranje beter kan als het aankomt op penalty's zijn ze eensgezind: "Hard en in de hoek", zeggen drie jongens in koor.

Berry Biezen, oud-keeper en organisator van het NK Penaltyschieten hoopt dat de jongens in Duitsland iets meekrijgen van de kinderen die hier strijden voor de titel: "Nederland vliegt er vaak met het nemen van strafschoppen eruit en misschien kunnen de jongens van Oranje nog iets leren van wat wij hier vandaag doen."

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

'We nemen strafschoppen niet serieus'

Bondscoach Ronald Koeman heeft in een persconferentie na de wedstrijd tegen Frankrijk al gezegd niet zo te geloven in de hulp van bijvoorbeeld psychologen, of extra trainen op het nemen van strafschoppen.

Zelfbenoemd penaltydeskundige Gyuri Vergouw heeft er jaren onderzoek naar gedaan, een boek geschreven over de strafschop en is het helemaal oneens met Koeman. Volgens hem is het trainen op penalty's is aan te raden en zeker geen verloren tijd. "In Nederland nemen wij de strafschoppen gewoon niet serieus", zegt Vergouw tegen Hart van Nederland. "Men denkt: 'het is toeval', maar daar moeten wij vanaf."

Bondscoaches reageren niet

Zijn boek met de titel 'De Strafschop' stuurt hij al jarenlang naar alle bondscoaches maar die hebben nog nooit gereageerd. En dat terwijl er volgens Vergouw veel elementen van een penalty zijn, die je kan trainen. "Denk bijvoorbeeld aan de aanloop of aan het moment vlak voordat je schopt. Zo moet de speler, als de scheidsrechter heeft gefloten, even rustnemen. Je ziet dat de grote Cristiano Ronaldo dat ook doet."

Maar niet alleen spelers kunnen beter worden in het nemen van strafschoppen, het stoppen van penalty's is minstens net zo belangrijk. "Er zijn een aantal tips die keepers in hun oren moeten knopen zodat ze misschien wel 20 tot 30 procent beter worden in het stoppen van strafschoppen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.