Terug

Volg Hart van Nederland

Kraai op je bord? In dit sterrenrestaurant is het nu een delicatesse

Persoonlijke verhalen

1 nov 2023, 15:26

Vergeet de kalkoen tijdens de feestdagen. Vanaf nu is de kraai, een van Nederlands bekendste vogels, een heuse delicatesse. In sterrenrestaurant Eden in Valkenswaard kun je het gevogelte sinds kort bestellen als hoofdgerecht. Het klinkt misschien onwerkelijk, maar het is toch echt de realiteit.

Het bereiden van kraai is niet alledaags, maar sterrenchef Herman Cooijmans besloot een poging te wagen. Herman is naar eigen zeggen een innovatieve chef met een voorliefde voor de Scandinavische keuken. Hij staat bekend om zijn experimenterend karakter, en sinds kort gebruikt hij dus ook kraaien in zijn gerechten.

Cooijmans begon het experiment nadat hij met een Schotse dame had gesproken over dat het in Schotland wel heel gangbaar is om kraai te eten. Toen dacht hij: waarom doen we dat niet hier?

Het bereiden van de borst

Nadat Cooijmans erachter kwam dat in andere landen en culturen al gekookt wordt met kraai, wilde hij zelf ook een poging wagen. "Ik dacht bij mezelf; als die mensen het daar kunnen eten, wat gebeurt er dan in Nederland mee?" Na een aantal pogingen wist Cooijmans zeker dat hij iets met zijn nieuwste innovatie kon doen. "Wat we eigenlijk gebruiken is de borst, die we schoonmaken en daarna bereiden."

De vogels worden legaal geschoten door jagers als ze ergens overlast veroorzaken. Bij goedkeuring komen ze bij Cooijmans in zijn restaurant. Naar eigen zeggen vindt hij het zonde om niets met de geschoten vogels te doen. "Als er tien kraaien geschoten worden, en er gaan er negen de prullenbak in, dan hebben we negen keer onnodig iets weggegooid."

Enthousiaste gasten

Volgens Cooijmans zijn alle gasten enthousiast over de nieuwe delicatesse. De bezoekers van zijn restaurant krijgen uitgelegd hoe de kraai bereid wordt. "Dat haalt het beeld weg wat je bij voorbaat misschien al hebt."

De sterrenchef laat weten dat gasten aangeven dat het een minder grote drempel is om de kraai te nuttigen dan dat je van te voren zou denken. "Het is gewoon een gevogelte zoals je het kent, in plaats van het beeld wat je ervan verwacht."

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.