Terug

Volg Hart van Nederland

Shona Shukrula schrijft geschiedenis: eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaald mannenvoetbal

Shona Shukrula schrijft geschiedenis: eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaald mannenvoetbal

Voetbal

30 sep 2024, 18:27

Shona Shukrula schrijft vrijdag geschiedenis als de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal bij de mannen. De 33-jarige Alkmaarse zal de wedstrijd tussen TOP Oss en ADO Den Haag in de Keuken Kampioen Divisie leiden. Dit werd bekendgemaakt door de KNVB.

Shukrula promoveerde in mei naar de groep scheidsrechters betaald voetbal. De arbiter fluit sinds het seizoen 2009/2010 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen was ze actief bij de mannen in de Tweede Divisie en sinds 2020 als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Ze had al de leiding over EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden voor vrouwen.

Momenteel wordt er ook hard gewerkt aan de eerste vrouwenprofclub. "We willen dat vrouwen altijd op nummer één staan", vertelde oprichter Marieke Visser aan Hart van Nederland:

Eerste vrouwenprofclub, Hera United: 'Over 10 jaar gaan we Champions League winnen'
2:05
Eerste vrouwenprofclub, Hera United: 'Over 10 jaar gaan we Champions League winnen'

Eerder maakten grensrechters Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) hun debuut in het betaald voetbal. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de Eredivisie en was vorig seizoen de enige vrouwelijke assistent-scheidsrechter op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. In onder meer Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in het betaalde voetbal.

TOP Oss is de nummer 16 van de Keuken Kampioen Divisie, ADO staat op de veertiende plaats. De wedstrijd in Oss begint vrijdag om 20.00 uur.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.